Connect with us

Minden ami F1

Helmut Marko ismét egy túlkoros újonccal próbálkozik

Helmut Marko és a Red Bull egy hosszú se veled, se nélküled kapcsolat után elengedte Pierre Gaslyt az Aplinehoz és a francia versenyző helyére a monzai csodálatos beugrása után Nyck de Vriest szerződtették. Az utánpótlás szériákat és más formulakategóriás szériákat jól ismerő rajongók üdvözölték a 2019-es Forma-2-es idény bajnokának érkezését, aki már Formula-E világbajnokként mutatkozhat be a királykategóriában. Azonban a tündérmesének beillő Olasz Nagydíjon túl ideje számba vennünk azokat a jeleket, amik miatt Nyck de Vries eddig a partvonalra szorult és akaratlanul Helmut Marko egy  korábbi rosszul elsült próbálkozásának rémképei jutnak eszünkbe.

Hogy került fel Nyck de Vries az AlphaTauri térképére?

Nyck de Vries nem érkezett volna meg az AlphaTaurihoz, ha Pierre Gaslyt nem engedi el a Red Bull család. De miért döntött úgy végül Helmut Marko egy nyári szünet alatt, hogy többé nem feltétlenül ragaszkodik a francia pilótához, akinek a 2023-ra szóló opcióját a Kanadai Nagydíj környékén lehívták? Feltételezhetően két ok vezetett erre a döntésre.

Az első, hogy Oscar Piastri szerződéses botránya után az Alpine első számú kiszemeltje lett a francia pilóta, akit még a szerződéséből is hajlandóak lettek volna kivásárolni. A Red Bull családnál tudták, hogy Gasly 2023 végén az előrelépés hiánya miatt mindenképpen távozik.  Így a labdarúgáshoz és az amerikai majorsportokhoz hasonlóan a szerződése utolsó évébe lépő pilótát megpróbálták értékké tenni. Ez a törekvés végül sikerrel járt és Pierre Gasly szolgálataiért cserébe 10 millió eurót kaptak, ami bár Forma-1-es mércéhez képest kis összeg de ennyi pénz sohase jön rosszkor.

A másik ok pedig valószínűleg az, amit korábban már említettem, történetesen Sergio Pérez utódjának megtalálása. Korábban több írásban is kifejtettem, hogy egy esetleges Pierre GalsyYuki Tsunoda felállás csak 2023-ra és a rövid távú célok elérésére szól, de hosszú távon gyakorlatilag senki érdekét sem szolgálja. Pérez szerződéshosszabbításának bejelentése óta nyílt titok – főleg látva a japán versenyző idei teljesítményét – hogy egyik AlphaTauri pilóta se lesz Max Verstappen csapattársa a Red Bullnál. Így a cél adott volt: olyan fiatal pilótát kell találniuk, akit az egyre jobban a visszavonulás gondolatával kacérkodó Pérez helyére lehet ültetni.

Sergio Pérez hosszabbításába nem lehet bele kötni

Azonban hiába beszélünk a Red Bullról, akinek az egyik legnagyobb junior programja van a Forma-1-es mezőnyben mégsem volt az akadémiájukon olyan versenyző, akit a saját mércéjük szerint megérdemelt volna egy állandó ülést a királykategóriában. A hírek szerint Helmut Marko az öt Forma-2-es versenyzőjüknek a bajnoki címét adta feltételül a lehetőségért. Eredmény: a legjobb akadémistának számító Liam Lawson 3. helyezett lett és inkább elküldik még egy évre Japánba a Super Formula bajnokságba tanulni, mintsem egy állandó Forma-1-es versenyzői ülés közelébe. De a többiek is alaposan leszerepeltek a programból, valós bajnoki esélye senkinek sem volt.

A junior versenyzőik kiesésével máshol kellett körülnézniük. Így akadt meg a szemük az IndyCarban versenyző amerikai Colton Hertán, akiben Helmut Marko azt a nyers tehetséget látta meg, mint anno Verstappenben. Azonban hiába akarták őt beültetni, az ő esetében is akadt egy probléma: a szuperlicence pontok hiánya. Mivel az IndyCar nem esik az FIA felügyelet alá így rendkívül alul van pontozva és Herta az elért eredményei alapján csak 32 ponttal rendelkezett a szükséges 40 helyett. Hiába lett volna rá az FIA-nak joga külön engedélyt adni a Forma-1-es jogosítvány kiváltásához, a szövetség kategorikusan elzárkózott ettől az ötlettől. Úgy tűnt, hogy a pilóta piacon csak szabadúszónak számító Forma-1-es és Forma-2-es pilóták közül választhattak volna, de a sors közbe szólt és az Olasz Nagydíjon Nyck de Vries csodálatos beugrása egyből meggyőzte Helmut Markót arról, hogy a holland pilótában megtalálták az emberüket.

Miért csak most kerül a Forma-1-be Nyck de Vries?

Nyck de Vries leigazolásában a teljes Forma-1-es társadalom egyetértett, miután látta az Olasz Nagydíjon elért 9. helyezését. De nem feltétlenül csak a jó verseny győzte meg a Red Bullt és a többi csapatot a képességeiről, hanem a szombati produkciója is. Gyakorlatilag csak egy vezetői hiba miatt nem jutott tovább az időmérő edzés utolsó szakaszába élete első Forma-1-es kvalifikációján. Emellett pedig csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a jóval tapasztaltabb Nicholas Latifit gyakorlatilag állva hagyta azon a hétvégén. A kanadai pilótától egy Q1-es kiesést és egy 15. helyen történő célba érkezést tudott felmutatni. Pár nappal később hivatalosan is bejelentették a kanadai év végi távozását. Nem nehéz észrevenni az összefüggést.

Kétségtelenül a csodálatos beugrása tette fel őt a Forma-1 térképére, azonban nem csak a Monzában mutatott produkciója miatt gondolja mindenki a világbajnokságra méltó versenyzőnek. Már nevelő szériákban kitűnt azzal, hogy sorra nyerte meg őket vagy ért el kiemelkedő eredményt. A pályafutása ezen szakaszának csúcspontja kétségtelenül a 2019-es Forma-2-es bajnoki címe volt. Egyedül csak a GP3-ban nem tudott kitűnni 2016-ban, ahol az év végén csak az összetett pontverseny 6. helyét érte el, de így is futamgyőzelmeket és dobogós helyezéseket szállított újoncként.

A Forma-2-es bajnoki cím után számára nem nyíltak meg még a Forma-1 kapui, így az elmúlt három évet a Formula-E-ben töltötte, ahol ismét megmutatta versenyzői képességeit. Összesen négy győzelmet, négy további dobogós helyezést és egy világbajnoki címét szerzett az elektromos kategóriában a Mercedesszel. A Formula-E-vel párhuzamosan még a hosszú távú bajnokságokban is részt vett, ahol egy-két dobogós eredményt és kategória győzelmet szintén lecsippentett.

Mindezen eredmények alátámasztják, az egyik legnagyobb erényét Nyck de Vriesnek, ami az alkalmazkodó képessége. A nevelőszériák többségében aratott azonnali siker már ezen tulajdonság előjele volt, de Monzában csúcsosodott ki a legtöbb szurkolónak. A pénteki napon még az Aston Martint vezette majd szombatra már a Williamsben foglalta el Alex Albon helyét. Két teljesen különböző autót kellett megzaboláznia mégis egyikkel sem vallott szégyent. Hozzá kell tenni, hogy szerencséjére már korábbról ismerte a grove-i csapat idei autóját a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén kapott első szabadedzésnek hála. Ettől függetlenül nagyon hamar megtanulta kezelni az autót, ami egyáltalán nem evidens az újoncoktól.

A szerződtetésével a Red Bull család egy olyan pilótát szerzett meg, aki 2023-as mezőnyben a legtöbb tapasztalattal rendelkezik az új szabályok szerint épült autókkal, ha a vezetett típusok számát vesszük számításba. Nyck de Vries a volán mögé pattanhatott a Williamsnél, az Aston Martinnál, a Mercedesnél és az idény végén az AlphaTaurinál is. Emellett ha visszaemlékszünk a McLarennél is készenlétben állt Lando Norris betegsége miatt és ha már ő volt a tartalék pilóta, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szimulátorban kipróbálta a wokingiak 2022-es versenygépét. Ennyi tudása és összehasonlítási alapja más versenyzőnek nincs jelenleg és ebből kétségtelenül az AlphaTauri és közvetve a Red Bull is nagy hasznot húzhat.

Ilyen előélet mellett jogosan tesszük fel a kérdést, hogy miért kellett három idényt is a partvonal mellett töltenie? Ennek egyik kézenfekvő oka, hogy nem egy generációs szupertehetség. A 2018-as Forma-2-es szezonban az év végi pontversenyben csak a negyedik helyen végzett a George Russell-Lando Norris-Alex Albon trió mögött. Ráadásul Russell és Norris újoncként verték meg a másodéves Nycket, ami az utánpótlás szériákban küzdő versenyzők számára nem a legjobb ómen. A Norrisszal szembeni alulmaradás érintette a legfájóbban, hiszen akkor mind a ketten a McLaren pilóta program tagjai voltak. Az abban az időben a csapat a hatalmi harcaiból győztesen kijövő és mindent megreformáló Zak Brown Norrisnak adott bizalmat és régi pilótáikat, köztük Nyck de Vriest és Stoffel Vandoornet szélnek eresztette és az akkor 18 éves versenyzőnek adta meg az esélyt a Forma-1-ben. Norris elmúlt három idényben mutatott produkció utólag a McLaren vezérigazgatónak adott igazat.

Bár a következő idényben a holland megnyerte a Forma-2-öt, de a legnagyobb ellenfele pont az idei évben távozó Nicholas Latifi volt.  A bajnoki címével a zsebében hiába házalt más junior programokkal rendelkező csapatoknál, szponzorok nélkül csak nemleges válaszokat kapott, még Helmut Marko is kikosarazta 2019-ben. Bár végül a Mercedes felvette és így került be a Formula-E-be, de Vries királykategóriás céljaiért Toto Wolffék nem igazán erőltették meg magukat. Bár eljuttatták Barcelonában a Williamshez és az első szabadedzésen megtehette a Forma-1-es bemutatkozását, Jost Capitoék mégse lelkesedtek érte és fel se merült a szerződtetése 2023-ra. Az Olasz Nagydíj előtt még úgy nyilatkozott Toto Wolff, hogy Nyck de Vries rövid úton távozik a Mercedes családtól és nem volt túl optimista a versenyző Forma-1-es jövője kapcsán. Ilyen hányattatott sorsa és karrierje a Forma-1 előszobájában nem a legnagyobb tehetségekkel fordul elő.

Nyck de Vriesszel nem is elsősorban a tempójával van a problémája, hanem a kiegyensúlyozottságával. Már a junior kategóriákban is kissé jellemző volt rá teljesítménybeli hullámzás – ez alól kivételt képez a 2019-es Forma-2-es bajnoki éve – de ennek valós mértékét a Formula-E-ben láthattuk. Hiába lett bajnok a 2020-21-es szezonban két győzelemmel és további két második helyezéssel, ezeket az eredményeket leszámítva csak további két alkalommal volt pontszerző 15 fordulóból álló idényben. Illetve tudni kell, hogy ez volt minden idők leghektikusabb Formula-E szezonja, ahol a versenyek után rengeteg kizárás történt, a hivatalos végeredménynek köze nem volt a televízión látottakhoz képest, a kvalifikáció lebonyolítási rendszere inkább a showt szolgálta mintsem a valós versenyzői teljesítményt mutassa. Az idény kaotikusságát mutatta, hogy szezonzáró duplaforduló előtt a mezőny 18!!! pilótájának volt esélye a bajnoki címre. Ebből a kavalkádból tudott az utolsó versenyen Nyck de Vries egy nyolcadik hellyel kitűnni és a sorozatban eltöltött második szezonjában világbajnok lenni.

De még azt se lehet mondani, hogy egyszeri eset volt a holland hullámzása. A 2021-22-es szezon már sokkal jobban hasonlított egy normális világbajnokságra, de a holland teljesítménye nem változott szignifikánsan. Két győzelem, még egy harmadik helyezés került a neve mellé majd nyolc további pontszerző futam a 16 fordulós világbajnokságban, de ezek egyikén sem volt top-5-ös eredménye. A Mercedes csapatán belül a garázs túloldalán Stoffel Vandoorne alaposan elverte. Míg a belga a kiegyensúlyozottságának hála egy világbajnoki címmel gazdagodott, addig de Vriesnek csak egy 9. hely jutott az év végi tabellán. Vandoorne nem túl sikeres Forma-1-es karrierjére minden szurkoló emlékszik és ha valaki tőle kap ki csapaton belül, az nem mutat túl jól az önéletrajzban.

Egy elrettentő párhuzam megismétli-e önmagát?

A főprobléma jelenleg nem is Nyck de Vries hektikusságával van, hanem a korával. A holland versenyző Monzában az első Forma-1-es nagydíján 27 éves volt, összehasonlításképpen Verstappen 17 évesen debütált. De hogy ne egy extrém példával éljünk, Guanyu Zhou , Mck Schumacher, Nikita Mazepin 22, Yuki Tsunoda 20 évesen vett részt első versenyén a világbajnokságban. Bár az elmúlt napokban egyre több paddockbéli szakértő és pilóta elmondta, hogy de Vries életkora nem lesz akadály a Forma-1-es pályafutásában. Viszont az ember a 30. életévéhez közelebb az új területeken nehezebben ér el a csúcsra és nehezebben áll át az agya és a teste a feladatok maximális szintű megoldásában. Nem egy könnyen formálható agyag, mint a 20 évesek. Kétséges, hogy az AlphaTaurinál bármikor is el tudja-e érni majd azt a potenciált, amit egy hasonló előtörténettel bíró ifjabb pilóta képes.

Érdekesség, hogy pont annál a csapatnál fog 28 évesen a pilóta állandó üléssel rendelkezni, ahol előtte egy bizonyos Brendon Hartley versenyzett. Az új zélandi pilóta 2017-ben 27 évesen beugró pilótaként kezdte el a karrierjét a Forma-1-ben, majd 2018-ban 28 évesen egy teljes szezonra elfoglalta a Red Bull fiókcsapatának egyik ülését. Az ő története azonban hamar véget ért a királykategóriában, csak egyetlen szezont teljesíthetett a Torro Rossónál majd Helmut Markóék elbocsájtották. Érdekes párhuzam, hogy Hartlye szintén világbajnokként, a hosszútávú világbajnokságban komoly eredményeket elérve érkezett meg a Forma-1-be. Mégis pár pontszerző verseny kivételével teljesen felejthető teljesítményt nyújtott, a mezőny egyik leggyengébbe volt és jogosan távozott a király kategóriából. Jó pár párhuzam felfedezhető de Vries és Hartly között – igaz a pontszerzés az első futamon az új-zélandinak nem sikerült – mégis csak remélni tudjuk, hogy Nyck de Vries nem jár úgy, mint Hartley.

Összességében elmondható, hogy érthető és támogatható Helmut Marko döntése Nyck de Vries szerződtetésével kapcsolatban. Jómagam mindig díjazom, ha egy csapat egy olyan újonc pilótának adja meg a lehetőséget, aki korábbi eredményei alapján abszolút megérdemelne egy Forma-1-es ülést. Ebben a tekintetben pedig a hollandnál nem volt túl sok név a listámon. A kérdés Nyck kapcsán, hogy a monzai beugrása az első és egyben utolsó megmozdulása volt-e a királykategóriában? Valamint, hogy sikerül-e hosszú távon stabilizálnia a teljesítményét? Az időt a tanulásra és fejlődésre elvileg megkapta, a jelenlegi információk szerint a következő két évre van biztosítva az ülése az AlphaTaurinál.

A teljesítménykényszer ott lesz a háta mögött. Helmut Marko és Franz Tost elmondása alapján azt várják Nyck de Vriestől, hogy átveszi Pierre Gasly helyét és a csapat első számú versenyzője lesz. Az akadály egyáltalán nem megugorhatatlan, ha a garázs túloldalára pillantva Yuki Tsunodát találjuk. A japán pilóta minden bizonnyal utolsó utáni esélyét kapja majd meg a Forma-1-ben és bár idén a Red Bull juniorok harmatos teljesítménye okán a 2022-es idényt túlélte, de jövőre ez már koránt sem biztos. Talán a középmezőny legérdekesebb pilótapáros harcának leszünk szemtanúi jövőre, ahol két a bizonyítási vágytól túlfűtött versenyzőt láthatunk. Tsunoda a Forma-1-es jövőjéért fog vezetni, Nyck pedig azért, hogy egy nap ő lehessen Sergio Pérez utódja és honfitársa oldalán vezessen egy napon. Az, hogy ki tud végül az elvárt szinten teljesíteni majd az AlphaTaurinál az a jövő zenéje.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/VKhhJVbmSh

Click to comment