Connect with us

Minden ami F1

Mi az, hogy valaki hálátlan? A Forma-1-ben? Komolyan?

Max Verstappen nem volt hajlandó odaadni a pozícióját Sergio Péreznek, aki ezzel egy fokkal nehezebb helyzetbe került a világbajnoki második hely megszerzéséért folytatott versenyben. Ez önmagában egy gyökér húzás volt (bár leginkább azért, mert a csapat utasításának nem mondunk ellent), ugyanis semmibe nem került volna neki, de úgy érezte, hogy egy korábbi sérelem miatt törlesztenie kell. Viszont akárhogy is nézzük, hamis és hazug az a narratíva, hogy Verstappen bármiért is tartozna Sergio Péreznek.

Amikor Pérez a Red Bullhoz került, nyilvánosan ki volt mondva, hogy második számú pilótának érkezik, akinek egyedül annyi a dolga, hogy Verstappent segítse. Ezt vele is tudatta, ő is többször elismerte, hogy tisztában van a helyzetével. Most utólag nem értem, milyen jogon kellene Verstappennek hálásnak lennie azért, mert a mexikói elvégezte azt a feladatot, amiért a fizetését kapta.

És persze, lehet ezt az egészet romanticizálni, de ne legyünk naivak. Pérez Verstappen segítésével a saját pecsenyéjét sütögette: azért ment bele mindenbe, hogy kapjon egy hosszú távú szerződést egy évekig topnak kinéző csapatnál. Semmivel sem volt önzetlenebb, mint Verstappen vagy bárki a mezőnyben – sőt, ismerve a múltját az egyik legönzőbb és legénközpontúbb pilóta a mezőnyben (ami nem baj, a kedveseket eltiporják a Forma-1-ben).

Érdemes visszatekerni az időben és megnézni, hogy változott meg Pérez retorikája, amint megkapta a hosszabbítást a Red Bulltól: ő és az apja többször is kritizálta a csapatot, amiért az Verstappent favorizálja, és amennyiben elhisszük a direkt kiesést a monacói időmérőn, az is pont a szerződéskötés után volt. Amint a zsebében volt az új szerződés, azonnal elkezdte pozícionálni magát, ahogy minden normális pilóta tenné (ezért adott a Mercedes mindig csak 1 éves szerződést Bottasnak).

Szóval nem, Verstappen nem tartozik vagy tartozott semmivel Péreznek, és nem, a mexikói sem áldozat, vagy ha igen, akkor is csak a saját játszmázásának itta meg a levét. Ettől persze a holland lépése pont annyira ellenszenves és sok szempontból undorító, mint volt anno Vettelé a multi-21-nél (csak hogy csapaton belül maradjunk), de a többszörös világbajnokok már csak így nyomják. Ezt most Pérez is megtanulta.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/VKhhJVbmSh

Click to comment