Connect with us

Futamösszefoglaló

George Russell élete első győzelmét aratva nyerte a rendkívül változatos Sao Pauloi Nagydíjat – Összefoglaló

Egy remek sprintfutamot követően várhatta George Russell a napsütéses Sao Pauloi Nagydíjat az első helyről, mellőle pedig Lewis Hamilton készült a lámpák kialvására. A Mercik mögött a két Red Bull majd pedig Leclerc, Norris, Sainz, Magnussen, Vettel és Gasly foglalhatta el az első 10 rajtkocka valamelyikét. A stratégiai csata pedig már a rajt előtt elkezdődött, mivel a Ferrarik a közepeseket rakták fel ellentétben a Merci-Red Bull négyessel akik lágyakon indultak.

Az ezüst nyilak remekül kapták el a rajtot ellentétben Verstappennel, akit Perez és Norris is támadott, de végül sikerült megőriznie a hollandnak a 3. helyét. A két Ferrari a 6., 7. pozíciókat foglalta el, mögöttük pedig Magnussen és Ricciardo vívott kemény csatát, aminek végül ütközés is lett a vége, az ausztrál ugyanis megforgatta a dánt, de a Haas pont eltalálta a McLarent, így mindkettejük versenyének annyi lett és jöhetett a biztonsági autó.

Az újraindítást Russell hibátlanul csinálta meg, Hamilton nyakán viszont ott volt Verstappen, az idei bajnok nem is habozott és megpróbálta körbeautózni tavalyi nagy riválisát. A hétszeres világbajnok viszont ezt nem hagyta és keményen ráfordult Verstappenre aminek ütközés lett a következménye. Ebből pedig a holland jött ki rosszabbul, mert letört az elsőszárnya és még egy 5 másodperces büntetéssel is megszórták.

Pár kanyarral később pedig a Norrist üldöző Leclerc járt pórul, mivel a monacoi is megpróbálta körbeautózni a Mclarent, de Norris alatt megúszott az autó és emiatt kipöckölte a Ferrarit a pályáról. Leclerc pedig így visszaesett Verstappen mögé a mezőny végére. Ugyanakkor a brit versenyző sem úszta meg a balhét, mivel ő is kapott egy 5 másodperces büntetést, ami a középmezőny közepére vetette vissza.

Az ezt követő körökben, az ütközése után Hamilton lépegetett előre egészen a 4. helyig, míg az élen a Russell-Perez-Sainz trió haladt egészen a 18. körig. Ekkor ugyanis a spanyol kerékcserére kényszerült mivel egy sisakfólia eltömítette egy fékhűtőnyílását, így friss lágyakkal térhetett vissza a középmezőnybe.

Sainz kényszerű, de nem tragikus kerékcseréje

A 24. körre aztán Perez tempója már igen-igen visszaesett Russelhez képest így kihívták a pitbe, erre pedig azonnal reagált a Mercedes és kihozták fiatal brit versenyzőjüket, aki Perezhez hasonlóan közepest kapott és visszajött a mexikói elé. Nem sokkal később pedig Hamilton is kiállt így visszaállt a Russell, Perez, Sainz trió az élre, míg a középmezőnyt Alonso vezette Bottas, Vettel és Ocon előtt.

Sainz tempója ugyanakkor nem volt olyan jó mint az első két pilótáé, így a 36. körben ismét kihívták a boxba és friss közepesekkel tért vissza a 4. helyre. A Leclerc-Verstappen páros eközben a 9., 10. pozíciókig jött fel, Hamilton pedig megérkezett Perezre, aki már közel 10 másodpercre leszakadt Russellről és a hétszeres világbajnokot sem sikerült sokáig tartania, így a 45. körre ismét felállt a Mercedes egy-kettő.

Ugyanakkor ez sem sokáig maradt így, mivel a 48. fordulásnál kiállt Perez erre pedig előbb Hamiltonnal, majd pedig Russellel reagáltak Toto Wolffék. Ennek köszönhetően pedig Sainz tudott beékelődni az ezüst nyilak közé, de a spanyol csak használt közepeseken volt. Viszont Carlost alaposan kisegítette, hogy barátja Lando Norris alatt megállt a McLaren, így egy VSC fázis miatt jóval rövidebb idő alatt cserélhette abroncsait új lágyakra.

A 4-es számú autót ugyanakkor nem tudták könnyen kimenteni, így a VSC-t rendes biztonsági autó váltotta – Russell legnagyobb bánatára. Ennek ellenére az újraindítást a brit ezúttal is hibátlanul csinálta meg, Perezt ugyanakkor keményen kezdte ostromolni Sainz és a mögé felérő Leclerc is. Mögöttük a szezonban talán először egy VSC-vel jól járó Alonso érkezett vadiúj lágyakon, csakúgy mint eggyel hátrébb Verstappen. Perez alatt teljesen elfogytak a gumik és 5 kör alatt 4-en is megelőzték.

Az utolsó körökben változás már nem történt, így Russell élete első győzelmét aratta, amely egyúttal a Mercedes idei első (kettős) győzelme is lett. Mögöttük a két Ferrari zárt Sainz, Leclerc sorrendben, Alonso 5.-ként fejezte be a Nagydíjat, megelőzve a két Red Bullt, míg az aprópontokat Ocon, Bottas és Stroll gyűjthette be. Az ifjú brit pilóta ünneplését beárnyékolta a Red Bull hazatáján történő királydráma, amiért Max Verstappen nem adta vissza az utolsó körben Sergio Pérez 6. helyét a boxfal határozott utasítása ellenére se. Vélhetően lesz még következménye az esetnek.

Russell élete első F1-es Futamgyőzelmét aratta

Folytatás egy hét múlva a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjjal!

Click to comment