Connect with us

Időmérő/Sprintfutam

Russell nyerte a sprintfutamot Interlagosban, a Red Bull stratégiai hibát vétett Verstappennel

George Russell nyerte meg a sprintversenyt Interlagosban, a Mercedes pilóta sikeresen levadászta a gumiválasztással hibát vétő Max Vesrateppent. A tündérmese véget ért Kevin Magnussennek, aki az élről rajtolva csak a 8. helyen látta meg a kockás zászlót.

Az időmérő edzés meglepetés embere Kevin Magnussen indulhatott a pole-pozícióból, míg a mellőle Max Verstappen. A második rajtsort a tegnapi nap piros zászlós megszakítását okozó George Russell és szintén kisebb meglepetésként Lando Norris foglalta el. A kvalifikáció utolsó szakasza nem sikerült jól Lewis Hamiltonnak, Sergio Péreznek és Charles Leclercnek, így a három top csapat pilótája a 8.-9.-10. helyről várhatta a piros lámpák kialvását. A várt eső nem érkezett meg a rajtidejére így előzetesen élvezetes csatákra és nagy félzárkózásokra lehetett számítani.

Kevin Magnussen jól kapta el a rajtot a lágy gumiknak köszönhetően és a Senna “S”-ben már kisebb előnyt kialakított. Mögötte Max Verstappen a közepes gumikon való indulás miatt nemcsak, hogy lassabban indult, el de kissé fel is tartotta mögötte a mezőnyt. Bár nem ment el senki a holland mellett, de hatalmas kavalkád alakult ki. A sűrű mezőnyben a két Alpine össze is ért. A helyzet mind Esteban Ocont és Fernando Alonsót is felpaprikázhatta, mert a célegyenesben ismét találkozott a két autó melynek hatására a spanyol az első szárnyát elvesztette. A rádióban Alonso meg is “dicsérte” a csapattársát az incidensért.

Az első kör végén George Russell hevesen támadta a Red Bullt a második helyért, de bebújni mellé még nem tudott. Helyette Verstappen támadta és előzte meg Kevin Magnussent a 2. kör végén, majd utána George Russell is elment a dán mellett. Pár körrel később sorban előzte meg a Haast Carlos Sainz és Lewis Hamilton is. Kezdett egyértelmű lenni, hogy a tegnapi nap hősének a szombati sprint versenyre nem osztottak lapot.

A csapattársak közötti csata nem az Alpine-oknál fordult elő, hanem a két Aston Martin is meleg pillanatokat élt át. A 9. körben Lance Stroll szorította le a pályáról Sebastian Vettel az első DRS-zónában hasonlóan, ahogyan Austinban tette. A versenyirányítás nem is hagyta szó nélkül a kanadai újabb szabálytalan manőverét és kiosztottak neki egy 10 másodperces időbüntetést.

Az élen Verstappen meglepő módon nem tudott elszakadni az élmezőny többi tagjától, Russell végig DRS távolságban maradt a világbajnok mögött majd a 12. körtől kezdve támadásba lendült a brit. A csatározás közben felzárkózott rájuk a Sainz-Hamilton duó. Bár Max beszorult törmelékre panaszkodott, az autó folyamatos csúszkálása  inkább arra engedett következtetni, hogy a közepes gumik nem működtek megfelelően a Red Bullon, míg a mögötte érkezőknek a lággyal nem volt semmi bajuk. Hiába védekezett és tett meg mindent, végül Russell a 15. körben átvette a vezetést a célegyenesben.

Bár bízhatott abban Verstappen, hogy Sainz és Hamilton közötti csata miatt fellélegezhet, azonban a 19. körben mind a ketten elmentek mellette. A spanyollal való csatározás közben ráadásul össze is értek és letört a Red Bull első szárnya. Utólag borzasztó döntésnek bizonyult a közepes gumikon való rajt a sprint versenyen.

Az élmezőny harca mellett a középmezőny párbajaira is figyelmesek lehettünk, kiemelni Mick Schumachert lehet, aki sorba előzte a társait és a 13. helyig tudott felzárkózni a német a mezőny végéről indulva. Félzárkózókból nem volt hiány, Sergio Pérez és Charles Leclerc is átrágta magát a lassabb versenyzőkön és mindketten felértek a gumikkal egyértelműen szenvedő Verstappenre. Említésre méltó esemény volt még Alex Albon megálló Williamse, amely miatt még a biztonsági autót beküldésére is nyílt esély, viszont a pályabírók gyors munkájának hála erre nem került sor.

Az idei szezon legizgalmasabb sprintfutamát George Russell nyerte meg így Carlos Sainz és Lewis Hamilton előtt. A pontszerző helyeken még Max Verstappen, Sergio Pérez, Charles Leclerc, Lando Norris és Kevin Magnussen ért célba.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/VKhhJVbmSh

Click to comment