Connect with us

Futamösszefoglaló

Dráma a pályán és boxban, az év egyik legjobb futama volt az Amerikai Nagydíj – Összefoglaló

A szokásos remek időben és hangulatban készült a mezőny az idei 2. Amerikai Nagydíjra, amelyen a főkérdés az volt, hogy vajon a Red Bull megtudja-e szerezni a csapatbajnoki címet azok után, hogy Verstappen Japánban begyűjtötte az egyénit. Az idei év győztese ugyanakkor csak a 2. helyről várhatta a rajtot, mivel Carlos Sainz gyorsabbnak bizonyult nála az időmérőn. Mögöttük a két Mercedes, Stroll, Norris, Bottas, Albon, Perez és Vettel várhatta az első 10-ből a lámpák kialvását.

Verstappen remekül kapta el a rajtot és már az első métereken megelőzte Sainzot, akit ráadásul Russell meg is forgatott az első kanyarnál, így a spanyol előbb a mezőny végére, majd pedig a garázsba került. Vele ellentétben a két Astonnak remekül sikerült a start, ami után a 3. és az 5. helyeket foglalták el. Verstappen nyomában Hamilton autózott, míg a középmezőnyön egymás után vágta át magát Perez és Leclerc.

A mexikóinak ez elég jól ment és néhány kör alatt a 4. helyre jött fel a Strollt szintén átugró Russell mögé, Leclerc ellenben jónéhány körig csak az Astonok hátsószárnyait figyelte. A kispontokért pedig ezalatt nagy csatát vívott a Gasly-Norris-Bottas trió.

Ezt követően került sor az első kerékcsereblokkra, amely mindenkinél gond nélkül zajlott le, ugyanakkor a 18. körben Bottas elvesztette az irányítást az Alfája fölött és a kavicságyban ragadt – jöhetett a Safety Car.

Ezzel Leclerc, Vettel és Alonso nyertek nagyot, a monacoi a 4., a német a 6., a spanyol pedig a 9. helyre ugrott előre, Verstappen pedig készülhetett az újraindítás levezénylésére.

Ezt a holland hibátlanul meg is tette, ugyanakkor ez a precizítás már nem mondható el Lance Strollról. A kanadait ugyanis épp Fernando Alonso előzte volna a hosszúegyenesben, amikor bemozdult a spanyol manővere közben, ennek pedig egy óriási baleset és egy újabb Safety Car lett az eredménye.

Az idei bajnok ezt az újraindítást is remekül vezényelte le, ezúttal azonban nem tudott nagyon meglógni Hamilton elől, míg hátrébb Leclercnek sikerült maga mögé utasítania Perezt. Nem sokkal később aztán jött a dráma: Hamiltont ugyanis kihozták a pitbe, a Red Bull pedig erre reagálva hozta Verstappent, de egy rossz kerékpisztoly miatt a holland egészen Leclerc mögé esett vissza!

A címvédő panaszkodott egy sort, aztán leszegte a fejét és pár kör alatt megelőzte Leclerct, majd Hamilton nyomába eredt. Egy ideig a monacoi is tudott jönni Verstappennel, de az utolsó 15 körre leszakadt, mert elfogytak a gumijai. A sordöntő manőverre aztán az 50. körben került sor, ekkor ugyanis a holland a hosszú egyenes után bedobta a 7-szeres világbajnok mellé az autóját és átvette a vezetést.

Amit pedig már nem is engedett ki a kezéből, így szezonbeli 13. győzelmét aratta megelőzve a remekül küzdő Hamiltont és a 9 pozíciót javító Leclerct. Perez a csapatbajnoki cím megnyerésének, Russell pedig a leggyorsabb körnek örülhetett, rajtuk kívül pedig még Norris, Alonso, Vettel, Magnussen és Tsunoda távozhatott Austinból pontokkal.

A végeredmény

Folytatás jövőhéten Mexikóból!

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön is és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/9nnxNA46

Click to comment