Connect with us

Hír

A büntetőpontok állása az Amerikai Nagydíj előtt

Amint azt már tudjuk, a Forma 1-ben 2014-ben bevezették az úgynevezett büntetőpontos rendszert. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a különböző kihágásokért a pilóták az idő- vagy rajtbüntetés mellé büntetőpontokat is kaphatnak a versenyzői licenszükre, vagy akár csak a büntetőpont a “fizetség” a szabályok megszegéséért. Amennyiben egy pilóta 12 hónap alatt 12 egységet halmoz fel a licenszére, automatikusan eltiltják a következő versenyhétvégéről. Így értelemszerűen egy kerek évig érvényes egy adott futamon begyűjtött ilyen jellegű büntetés.

A hétvégi futam előtt így áll a büntetőpontok listája:

  • 8 büntetőpont – Yuki Tsunoda;
  • 7 büntetőpont – Pierre Gasly;
  • 6 büntetőpont – Alexander Albon;
  • 5 büntetőpont – Max Verstappen, Esteban Ocon;
  • 4 büntetőpont – Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Guanyu Zhou;
  • 3 büntetőpont – Kevin Magnussen, , Lance Stroll, Nicholas Latifi;
  • 2 büntetőpont – Sergio Pérez, George Russell, Sebastian Vettel;
  • 1 büntetőpont – Charles Leclerc, Lando Norris, Valtteri Bottas;
  • 0 büntetőpont – Lewis Hamilton, Carlos Sainz, Mick Schumacher, Nico Hülkenberg, Nyck de Vries.

A büntetőpontok állása a Japán Nagydíj előtt

A Japán Nagydíjon két pilótának osztottak ki büntetőpontot. A piros zászlós fázis kezdeténél Pierre Gasly többször átlépte a 200 km/órás megengedett sebességet, amiért a versenyigazgatóság utólag egy áthajtásos büntetéssel egyenértékű 20 másodperces időbüntetést, valamint 2 büntetőpontot szabott ki neki.

Charles Leclerc az utolsó kör utolsó szektorában elfékezte magát és levágta a sikánt, amikor Sergio Pérezzel szemben védekezett, ezért jogtalan előnyszerzés címén öt másodperces időbüntetést kapott, illetve egy büntetőpontot a licenszére.

Gaslynak némiképp szerencséje, hogy időközben két büntetőpontja lejárt, másként már kilenc egységnél tartana, és mivel legközelebb csak májusban fog elévülni a pontjaiból, akár komoly veszélyben is lehetett volna, hogy eltiltsák egy futamról. Fernando Alonsonak, és Lance Strollnak is elévült két-két egység a neve mellől, így ők ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben vannak, mint a Japán futam előtt.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön is és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/VKhhJVbmSh

Click to comment