Connect with us

Multi21

A Red Bull komoly pofont kaphat, de Max Verstappen világbajnoki címei nincsenek veszélyben

A paddock attól hangos, hogy a Red Bull és az Aston Martin, plusz jó eséllyel a Mercedes tavaly túltolta a fejlesztést és átlépte a költségvetési plafont. Emiatt most a Ferrari és a Mercedes (és kis halként a Williams) égbekiáltó csalásról delirál, meg hogy epikus büntetésnek kell jönnie, mert hát ebben a tisztességes társaságban ez hallatlan – és nem röhögték el magukat (a nap topnyilatkozata egyébként az volt, hogy Lewis Hamilton kijelentette: büszke arra, hogy az ő csapata tisztességes, amihez aztán tényleg vastag bőr kell). Egyébként nem kizárt, hogy jön valami büntetés, és amennyiben a Red Bull tényleg nagyon túltolta, akkor remélhetőleg oda lesz pirítva (jót is tenne a sportágnak, ha 2023-ra csökkenne az előny), de Max Verstappen világbajnoki címei így sincsenek veszélyben.

Kezdjük azzal, hogy végtelenül szórakoztató, amikor az elmúlt évek egyik legnagyobb botránya miatt megroppanó Ferrari, meg az elmúlt öt évben legjobb jóindulattal is csak félig legális megoldásokkal operáló Mercedes panaszkodik valakire csalás miatt. Persze nincs ebben semmi új, tavalyhoz vagy úgy általában a hibrid érához képest mindössze annyi változás történt, hogy most nem a Mercedest anyázza mindenki (ha valakinek deja vuje van, az nem véletlen, a Vettel érában kutyázták ennyire a Red Bullt utoljára).

Úgyhogy mielőtt bármelyik szurkolói tábor vérszemet kapna: itt nincsenek jók vagy rosszak, és soha nem is voltak. A szabályokat mindig is lazán kezelte mindenki, hisz a csapatok mérnökei mindig is okosabbak voltak az FIA szakembereinél. Így amit most látunk, az az, hogy a kevésbé sikeres “csalók” próbálják megfúrni a legsikeresebbet, miközben azért a saját kreatív értelmezéseiket azért beállítják szabályosnak. (Ne legyen kétségünk arról, hogy a Ferrarinak és a Mercedesnek egymásról is van egy raklapnyi gyanút keltő sejtése, amit a Red Bull vegzálására után elő is fognak venni.)

És akkor magáról a Red Bull állítólag szabályszegésről, a költségplafon túllépéséről. Az első és legfontosabb, hogy Max Verstappen világbajnoki címét biztosan, nem veszik el, ahogy az idei címe is betonbiztos – ezt egyrészt maga Toto Wolff is lenyilatkozta, másrészt az amerikai major sportokban sem szokás bajnoki címeket elvenni a pénzügyi szabályok megszegése miatt (a kémbotrány miatt sem vették el Lewis Hamilton és Fernando Alonso egyéni pontjait). A Mercedes és a Ferrari nem is emiatt kapálózik most, hanem hogy a 2023 és 2025 közötti időszak ne csak a hollandról szóljon – ami semleges szurkolói szemszögből nem is lenne baj. Na de mit tehet az FIA?

Amennyiben a Red Bull tényleg nagyon durván túlköltekezett, akkor én két megoldást látok reálisnak. Az egyik, hogy kap a csapat egy nagyon durva pénzbüntetést (mondjuk 100+ millió euró), esetleg bónuszként elveszik a 2022-es konstruktőri pontokat, és akkor mindenki mossa a kezeit, csak úgy, mint a kémbotránynál. A Red Bull szempontjából ez lenne a jobb opció, mert akkor minden fejlesztés és minden előny megmaradna. (Ez a büntetés gyakorlatilag felérne az NBA-s luxusadóval, vagyis engedné a túlköltekezést, csak minden extra 1 millió dollár után mondjuk 10 millió dollárt be kell fizetni a kasszába.)

Ez viszont aligha vennél el a gazdag csapatok költekezési kedvét, a Liberty pedig szoros bajnokságot akar, így ezt nem tűnik túl hatékonynak. Ennél sokkal jobb lenne, ha a túlköltekezés mértékétől függően csökkenne a szabályt szegő csapat következő évi költségvetési plafonja, illetve mondjuk a szélcsatornában töltött idő. 10 milliós túllépés esetén például 20 millió dollárral csökkentenék a 2023-as büdzsét, és/vagy minden egyes extra millióval mondjuk 1 menettel csökken a heti szélcsatornalimit. Talán utóbbi fájna a legjobban, mert nagyon nem mindegy, hogy hetente 28 menetet nyomhat le valaki a szélcsatornában, vagy csak 18-at. Ezzel alaposan kedvét lehetne szegni a túlköltekezésnek, másrészt az így szerzett előny egyik évről a másikra elpárologna.

Ugyanakkor azt sem szabad egyelőre elfelejteni, hogy a Red Bullra semmit nem bizonyítottak még rá és ugyanúgy nyilváníthatja ártatlannak vagy enyhe szabályszegőnek az FIA, mint extrém túlköltekezőnek. Már csak azért is, mert a költségvetési plafon egy új dolog, még a szabályszegésekre adott büntetések rendszere sem igazán van kidolgozva. Alighanem van az az ügyvédi gárda, ami be tudná bizonyítani, hogy egy tételnek miért nem kellene beleszámítódni a plafonba (a Red Bullnál sem hülyék, nyilván próbáltak a lehető legokosabban könyvelni), egy elhúzódó jogi hercehurca pedig az FIA-nak sem hiányzik, így bőven lehet ebből egy ejnyebejnye is. Szerdán okosabbak leszünk.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön is és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/9nnxNA46

Click to comment