Connect with us

Hír

A büntetőpontok állása a Szingapúri Nagydíj előtt

Amint azt már tudjuk, a Forma 1-ben 2014-ben bevezették az úgynevezett büntetőpontos rendszert. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a különböző kihágásokért a pilóták az idő- vagy rajtbüntetés mellé büntetőpontokat is kaphatnak a versenyzői licenszükre, vagy akár csak a büntetőpont a “fizetség” a szabályok megszegéséért. Amennyiben egy pilóta 12 hónap alatt 12 egységet halmoz fel a licenszére, automatikusan eltiltják a következő versenyhétvégéről. Így értelemszerűen egy kerek évig érvényes egy adott futamon begyűjtött ilyen jellegű büntetés.

A hétvégi futam előtt így áll a büntetőpontok listája:

  • 8 büntetőpont – Yuki Tsunoda;
  • 7 büntetőpont – Pierre Gasly;
  • 6 büntetőpont – Fernando Alonso, Alexander Albon;
  • 5 büntetőpont – Max Verstappen, Esteban Ocon, Lance Stroll;
  • 4 büntetőpont – Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou;
  • 3 büntetőpont – Kevin Magnussen;
  • 2 büntetőpont – George Russell, Sebastian Vettel;
  • 1 büntetőpont – Lando Norris, Valtteri Bottas, Nicholas Latifi;
  • 0 büntetőpont – Lewis Hamilton, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Sergio Pérez, Mick Schumacher, Nico Hülkenberg, Nyck de Vries.

A büntetőpontok állása az Olasz Nagydíj előtt

Az Olasz Nagydíjon két pilóta kapott büntetőpontot a licenszére. Yuki Tsunoda a pénteki második szabadedzésen a sárga zászlók figyelmen kívül hagyásáért kapott 2 egységet, így jelenleg mindössze négy pontra áll egy automatikus eltiltástól. A japán pilótának legközelebb november 14-én évül el két pontja – addig még öt futamot is rendeznek – így megvan rá az esély, hogy a sportág történetében elsőként kényszerüljön kihagyni egy futamot amiatt, mert összegyűlt a 12 büntetőpontja. Kevin Magnussen is kapott egy pontot a licenszére, őt pályaelhagyás miatt szerzett jogosulatlan előny vétke miatt találták bűnösnek.

A Red Bull két pilótája azonban kedvezőbb pozícióból vághat neki a hétvégi futamnak a büntetőpontok szempontjából, hiszen mindkettejüknek elévült a nevük mellett szereplő egységekből, így jelen pillanatban Max Verstappennek öt büntetőpontja van, míg Sergio Péreznek már nincs egy sem.

Csatlakozzatok hozzánk a Discord szerverünkön is és hozzunk létre egy igazán elit közösséget! Meghívó:

https://discord.gg/9nnxNA46

Click to comment