Connect with us

Futamösszefoglaló

A Red Bull és Max Verstappen meghódította Belgiumot

Ha eddig nem dőlt el a vb, most már biztosan, ráadásul úgy, hogy Max Verstappen a 14. helyről verte agyon a mezőnyt. Félelmetes Red Bull, jobb szó híján szánalmas Ferrari és izgalmak a középmezőnyben – ez volt SPA.

A rajt sima volt. Pérez jól indult el, de aztán nem sikerült a kigyorsítás, így nemcsak, hogy nem tudta megelőzni Sainzot, de még Alonso és Hamilton is el ment mellette. Aztán a hétszeres világbajnok egy végtelenül amatőr manőverrel ráhúzta a Mercedest Alonsóra, amivel kiütötte magát a versenyből. Nem sokkal később Bottast is kitorpedózták, így jöhetett a biztonsági autó.

Papíron ez nem volt jó a zárkózó Verstappennek és Leclerc-nek, de csak papíron. Előbbi ugyanis olyan tempót diktált, ami a fénykorában lévő Michael Schumachert idézte: körönként 1,5-2 másodperccel volt gyorsabb mindenkinél, a futamot pedig tükörsimán nyerte 18 másodpercet adva a csapattársának. A monacói sem panaszkodhat az SC miatt, ugyanis így olcsón be tudott jönni a boxba, hogy kiszedjenek egy sisakfóliát a fékjei közül, de ezzel véget is érnek a pozitívumok.

Miközben a Red Bullnál még Pérez is jól ment és simán elverte Sainzot, addig a Ferrari örülhetett, hogy sikerült behúzni a spanyollal a harmadik helyet. A Mercedes a futamon abszolút egálban volt az olaszokkal, és miközben Verstappen mindenkin kérdés nélkül átgázolt, addig Leclerc nagyjából annyira volt képes, hogy az ötödik helyen, nagyjából két kiállásnyira Verstappentől célba érjen. De ez még semmi!

A Ferrari úgy gondolta, hogy kihozza Leclerc-t egy kerékcserére. Hogy most direkt vagy véletlenül alakult úgy, hogy Alonso végül bejött eléjük, azt nem tudom (elképzelhető, hogy Leclerc így akart magának szélárnyékot szerezni), de a végeredmény katasztrofális lett. Egyrészt nem jött össze a leggyorsabb kör, mert Alonso végül nem szélárnyékot adott, hanem simán feltartotta a monacóit, ráadásul Leclerc gyorsan hajtott a boxutcában, így egy 5 másodperces büntetés miatt elveszítette a fix ötödik helyét. Tehát ahelyett, hogy legalább egy pontot megmentett volna, elveszített még kettőt.

A Mercedes részéről Russell parádés volt és behozta az autót a negyedik helyen, de a két Alpine is nagyot ment az 5. és 7. hellyel. Mondjuk az megérne egy misét, hogy sikerült Alonsóval megint ilyen hátul végezni, amikor a lassabbnak tűnő Russell a negyedik lett, de összességében így is elégedettek lehetnek a franciák. Vettel nagyot ment és a nyolcadik lett Gasly és a brutálisan jól védekező Albon előtt. Ha van ex-Red Bullos, akit el kellene vinni egy nagy csapathoz megint, akkor az nem a francia. A McLaren teljes csőd, Norrissal is csak a világ volt több ma, a két Haas meg kvázi ott tart, ahol tavaly, vagyis a mezőny legvégén.

Nem volt egy rossz futam, de a gyenge Ferrari miatt nem is kellett sokat izgulni. Úgy tűnik, hogy a Red Bull építette a legbiztonságosabb és legstabilabb autót, így a Mercedes (és részben a Ferrari) is csúnyán ráfaragott azzal, hogy új technikai direktívát akart a delfinezés ellen. A merevebb padlólemez a Mercedes tempóján semmit nem változtatott, sőt az időmérőn még vissza is estek a németek, a Ferrari meg nemcsak elveszítette az előnyét, de még visszább is esett (ezért nem kell szezon közben pattogni, a szigorítással ritkán jár jól a panaszkodó csapat).

Verstappen előnye 98 pont a tabellán, vagyis négy nullázás is simán belefér. A konstruktőri bajnokság is eldőlni látszik és nem valószínű, hogy Monzában más lenne a futam képe, ami könnyen fejek hullásához vezethet a Ferrarninál.

Amennyiben értékeled a Padlógáz munkáját, kérlek segítsd a tevékenységünket pár like-kal és megosztással, hogy így minél több emberhez eljuthassunk. Ha anyagilag is tudsz minket támogatni ezt az alábbi linken teheted meg. Minden segítséget köszönünk! 

https://www.patreon.com/padlogaz

Click to comment