Connect with us

Prémium cikkek

2023-as ülésrend: Gasly a legkapósabb versenyző a piacon?

Még 3 év sem telt azóta, hogy Pierre Gasly megbukott a Red Bullnál és szégyenszemre már szezon közben vissza kellett térnie a bikások kisebbik csapatához. Ezután szinte mindenki azt várta hogy a francia versenyző lesz az új Kvyat, aki néhány felejthető szezont követően szürke emberként távozik majd a királykategóriából.

Ehhez képest most úgy állunk a nyári átigazolások előtt, hogy Gasly több nagycsapat számára is a fő kiszemelt a 2023-as szezonra, ennek pedig a fő oka egyértelműen a 10-es számú pilóta kiemelkedő teljesítménye mind a verseny, mind pedig az egykörös tempó tekintetében. Ráadásul időközben a gall versenyző még egy győzelmet is behúzott a 2020-as Olasz Nagydíjon, így arra hogy jövőre is a Red Bull fiókcsapatában versenyezzen igen kevés az esély. De nézzük, hogy a még több győzelemre vágyó francia számára melyik istálló lehet a legjobb opció 2023-ra.

Aston Martin

A patinás angol márka bár nem éppen legszebb F1-es napjait éli, de a fejlődés lehetősége egyértelműen benne van az angolokban, főleg hogy 2023-ra elkészül a csapat új F1-es gyára Silverstone-ban, ami biztosan egy új korszak kezdetét jelenti majd a csapat számára. Ezt az új korszakot pedig szinte biztos hogy nem Sebastian Vettellel kezdi meg a csapat, hiszen a német több mint valószínű hogy távozni fog, helyére pedig Gasly az egyik fő kiszemelt.

Jövőre már Gaslyval száguldhat az Aston?

Ez idáig rendben is volna, csakhogy a francia pilóta már korábban is elmondta, hogy ő 1-2 éven belül már győzelmekért szeretne harcolni, ez a cél pedig az Astonnal szinte biztos hogy nem teljesíthető. Hiába fedezhető fel némi fejlődés az elmúlt pár versenyen, de még a dobogó is elérhetetlen távolságra van. Bár hosszútávon egy jó csapattá nőhetik ki magukat az angolok, de Gasly minden bizonnyal csak akkor lesz ennek a projektnek a része, ha egyik topcsapat sem ad neki lehetőséget jövőre.

Esély az ülésre: 30%

McLaren

Az év elején még úgy nézett ki, hogy nem lehet kérdéses a Mclaren jövő évi pilótafelállása, Daniel Ricciardo azonban olyan gyenge teljesítménnyel rukkolt elő a szezon első felében, hogy Zak Brownék a jövő év végéig tartó szerződésének a felbonásán is elkezdtek gondolkozni. Márpedig ha ez tényleg megtörténik, akkor az egyik legdinamikusabban fejlődő csapatnál szabadul fel egy ülés, Gasly pedig sokak szerint a legnagyobb esélyesnek számít a pozícióra.

Gasly jövője Ricciardo teljesítmény is fog múlni

Gaslynak nyilvánvalóan komoly előrelépést jelentene a brit alakulat, ráadásul minden bizonnyal a közeg is sokkal előnyösebb lenne számára, mint a Helmut Marko féle Red Bullnál volt. A wokingi alakulatnál tényleg minden megvan ahhoz, hogy Pierre odaérjen a győzelmek és akár a VB cím közelébe középtávon. Így nincs kétségünk afelől, hogy hogyha elé rakják a McLarenes szerződést, akkor biztosan aláírja.

Esély az ülésre: 40%

Mercedes

Az utóbbi napokban egyre jobban felerősödtek a pletykák Lewis Hamilton esetleges visszavonulásáról, mivel a 7-szeres világbajnok nyilvánvalóan nem ahhoz szokott, hogy a 4.-5. helyekért harcoljon és nézze ahogy képtelen megküzdeni az új generációval. Ha pedig ez a helyzet nem változik, akkor nem lenne meglepő, ha nem töltené ki 2023 végéig szóló szerződését és szögre akasztaná a sisakot.

Gasly lenne Hamilton utódja a Mercinél?

Itt jönne képbe Gasly, aki kiegyensúlyozottságával és jelenlegi tapasztalatával ideális pilóta lenne a Mercedesnek a felzárkózás folytatásához. A francia számára pedig komoly esély nyílna arra, hogy a kitűzött terveinek megfelelően 1-2 éven belül már akár a VB címért is küzdhessen a hibrid éra legsikeresebb csapatával, így mondanunk sem kell hogy a németek ajánlata lenne a legvonzóbb Pierre számára. A helyzetet abszolút árnyalja, hogy ehhez egy legendának kéne távoznia az F1-ből, ami jelenleg igen valószínűtlennek tűnik.

Esély az ülésre: 25%

AlphaTauri

Bár minden jel arra mutat Pierre Gasly távozik jelenlegi csapatától, de egy minimális esély mégis van arra, hogy ez mégsem következik be. Az Aston Martin felszabaduló üléséért szintén harcban van Mick Schumacher és Daniel Ricciardo, akik marketing és PR szempontból jobban eladható figurának számítanak. A McLarennél Zak Brown húzhat akár egy váratlant és az IndyCar csapatukban idén is bajnoki címért küzdő mexikói Pato O’Wardnak szavazhat bizalmat. Lewis Hamilton esetleges visszavonulása meg inkább tűnik tündérmesének, mintsem kézzel fogható ténynek.

A Forma-1-es pilótakeringőből könnyen vesztesként kerülhet ki és nem maradhat más választása, mintsem visszatérni az AlphaTaurihoz. Helmut Marko minden bizonnyal nem venné zokon a francia maradását, bár inkább kényszerszerből, mintsem meggyőződésből. Pierre Gasly legnagyobb szerencséje, hogy a Red Bull junior programban jelen pillanatban nincsen egyetlen egy pilóta se, aki a nevelő szériákban olyan tehetségnek bizonyulna, aki megérdemelne egy Forma-1-es ülést. Ha nincs ló, akkor jó a szamár alapon pedig a francia még egy évet eltölthet a fiókcsapatban a megfelelő lehetőségre várva.

Esély a maradásra: 5%

Amennyiben értékeled a Padlógáz munkáját, kérlek segítsd a tevékenységünket pár like-kal és megosztással, hogy így minél több emberhez eljuthassunk. Ha anyagilag is tudsz minket támogatni ezt az alábbi linken teheted meg. Minden segítséget köszönünk! 

https://www.patreon.com/padlogaz

Click to comment