Connect with us

Időmérő/Sprintfutam

Max Verstappen nyerte a sprintfutamot Imolában, Sergio Pérez és Carlos Sainz hozta a kötelezőt

Max Verstappen nyerte a sprintversenyt Imolában. Hiába rontotta el a rajtot a holland pilóta de verseny végén a jobb állapotú gumijainak hála vissza tudott térni az élre. Sergio Pérez és Carlos Sainz a tegnapi rosszul sikerült időmérőt részben kijavították és a kötelezőt hozva felzárkoztak, így a második sorból várhatják a vasárnapi verseny rajtját.

A hivatalosan csak F1 Sprint néven emlegetett eseményt a tegnapi időmérő edzés megnyerése miatt Max Verstappen várta az élről, mellőle a jelenlegi bajnoki éllovas Charles Leclerc várta a rajtot. A második sort két meglepetés ember foglalta el, Lando Norris és Kevin Magnussen ilyen előkelő pozícióját korábban senki se várta. Ez is csak azt mutatja, mekkora káosz volt a pénteki időmérő edzésen. A top-5-be még Fernando Alonso fért be az Alpine-nal. A Red Bull és a Ferrari második számú versenyzői csak a közép mezőnyből várhatták a piros lámpák kialvását, Sergio Pérez a hetedik, Carlos Sainz a tegnapi hibája következtében csak a tizedik helyről indulhatott el. Három versenyző kivételével mindenki a lágy gumikra szavazott, a két Haas és Nicholas Latifi a közepes gumik mellett tette le a voksát.

Leclerc nagyszerűen kapta el a rajtot és azonnal megelőzte Verstappent, aki mellett majdnem elment Lando Norris is. A Tamburellót elhagyva végül nem történt változás az első négyben, mögötte viszont nagy volt a kavarodás. Sergio Pérez felugrott az ötödik helyre, Carlos Sainz pedig a nyolcadik helyig, addig Fernando Alonso a hetedik helyre csúszott vissza. Hamar megérkezett a sárga zászló majd a biztonsági autó pályára, miután Pierre Gasly és Guanyu Zhou a Piratellában ütköztek. A kínai pilóta autója csúnyán összetört, míg a francia autóján az egyik kerék kapott defektet valamint az első szárnya sérült meg.

Az 5. körben indult újra a sprintfutam, a sorrendben nem történt változás. Akcióig a 7. körig kellett várni, ekkor Carlos Sainz előzte meg sikeresen Fernando Alonsot a célegyenesben még a DRS használata előtt. A következő körben Sergio Pérez gyűrte le Kevin Magnussent és jött fel a mexikói a negyedik helyre. Az élen Charles Leclerc és Max Verstappen elhúzott a mezőny többi tagjától, a távolság a Ferrari és a Red Bull között 1,2 és 1,5 másodperc között mozgott folyamatosan.

Kevin Magnussen visszacsúszása folytatódott. A 11. körben Daniel Ricciardo, egy körrel később Carlos Sainz haladt el mellette. Nem igazán tűnt bölcs döntésnek a közepes gumikon való indulás a dán esetében. Mindeközben Sergio Pérez ért fel a harmadik helyre Lando Norris megelőzésével. A légüres térben feltudta venni a két élpilóta tempóját, meg is futotta a verseny leggyorsabb körét, de a lemaradása már 6 másodperc volt Max Verstappenhez képest. Egyértelművé vált, hogy normál körülmények között a sprintverseny megnyerésére csak Charles Leclercnek és Max Verstappennek van esélye.

Valódi test-test elleni csata volt Valtteri Bottas és Fernando Alonso között a verseny 16. körében, melyből a finn került ki győztesen és jött fel a 8. helyre. Időközben Leclerce felért Verstappen DRS távolságon belülre. A monacói versenyző bal első abroncsán a lágy keverékű gumi szemcsésedni kezdett. A Ferrari egyre inkább csúszkált a pályán, körröl-körre, kanyarról-kanyarra közeledett a Red Bull, végül a 20. körben a célegyenesben kívülről megelőzte a monacóit a Tamburellóban. Leclercnek visszatámadnia esélye se volt, a lágy abroncsok már egyáltalán nem működtek az autóján.

Ez a manőver győzelmet ért a Max Verstappennek, mögötte Charles Leclerc ért célba. Sikerült a felzárkózás Sergio Péreznek és Carlos Sainznak is, a harmadik-negyedik helyet szerezték meg a 63 körös vasárnapi verseny rajtjára. A további pontszerző helyeken Lando Norrist, Daniel Ricciardot, Valtteri Bottast és Kevin Magnussent intette le a kockás zászló. A folytatás holnap délután 15:00-kor lesz és indul el az Emilia-Romagna Nagydíj.

Click to comment