Connect with us

Kurbli

Tech-percek: a Ferrari, az Alpine, a Red Bull és a Mercedes utóinak Venturi-torka

Íme a Ferrari, az Alpine, a Red Bull és a Mercedes versenyautóinak Venturi-torka. Ez a “torok” a belépő nyílása az autók padlólemeze alatt futó Venturi-csatornáknak, ahol az idei szabályrendszertől kezdve a leszorító-erő legnagyobb része keletkezik.

Mint az már mindenki tudja a Venturi-csatornákkal együtt a “delfinezés” effektusa is visszatért a Forma-1-be, ami nem kevés fejfájást okoz a mérnököknek. Ebben miért játszanak lényeges szerepet a Venturi-torkok? Az autó alá áramló levegő irányát és erejét a Venturi-torkok kialakítása is igen erőteljesen befolyásolja. A különböző Venturi-torkok pedig természetesen eltérően viselkednek és emiatt is szenvednek egyes csapatok jobban a delfinezéstől.

Amellett, hogy a csapatok jelenleg különböző vájatok és szárnyak kialakításával próbálkoznak a padlólemezen a figyelmük hamarosan a Venturi-torkok felé irányulhat. Inspiráció a tökéletes megoldás megtalálására bőven van a mezőnyben, a kérdés csak az, hogy kinél van jelenleg a tökéletes, vagy a legoptimálisabb kialakítás.

Click to comment