Connect with us

Történelem

Volt egyszer egy Brazil Nagydíj

Az utóbbi időben ugyan elszoktunk tőle, de korábban akadtak nagyon szoros bajnoki végjátékok. Ilyen volt a 2008-as idény szezonzárója, a Brazil Nagydíj, amikor 13 éve (és egy napja) megnyerte első világbajnoki címét Lewis Hamilton.

2008. november 2-án a mezőny a szezon 18. és egyben utolsó versenyére készült. Lewis Hamilton vezette a pontversenyt hét egységgel Felipe Massa előtt. Ekkoriban még csak 10 pontot ért egy futamgyőzelem, így a Ferrari brazil pilótájának csak akkor volt esélye a címre, amennyiben Hamilton hatodik vagy rosszabb pozícióban ér célba.

Az előzmények

Lewisnak újoncként minden esélye meg volt arra, hogy debütáló évében világbajnok lehessen 2007-ben. Ugyanakkor hiába kvalifikált magát a második helyen, egy elbaltázott féktáv és egy rakoncátlan váltónak köszönhetően visszaesett a 18. helyre és bár bravúrosan küzdött, de az elért hetedik hely kevés volt. Kimi Raikkönen lett a 2007-es világbajnok.

Hamilton had blown the 2007 title on the final race in Brazil, suffering mechanical problems

A brit pilóta később bevallotta: hihetetlenül megviselte, hogy ismét Interlagosban kellett küzdenie a címért (via ESPN).

“Egyértelműen az egyik legrosszabb élményem, hogy vesztettem az első F1-es évemben. Természetesen nem számítottam rá, hogy rögtön nyerhetek, de a stressz és a teher, ami akkor még éretlen elmémre nehezedett, túl soknak bizonyult. Ki kellett másznom a veremből, amibe zuhantam, hiszen 2008-ban újra erősnek kellett lennem. De az, hogy visszatérjek ugyanarra a pályára az év végén, ugyanolyan helyzetben… ha nem sikerült volna úgy, ahogy, nem tudom hogyan lettem volna képes újra talpra állni.”

A futam

Nem kezdődött jól Hamilton számára a brazil hétvége. Massa pole-pozíciót szerzett az időmerőn, míg Hamilton csupán a negyedik volt, ami ugyan papíron elég lett volna ahhoz, hogy világbajnok lehessen, de messze nem volt egy életbiztosítás. Pláne nem a szakadó esőben (lásd az idei Magyar Nagydíj), ami miatt a verseny csak 10 perccel később kezdődhetett el.

The race started - and ended - in difficult conditions as heavy rain fell at Interlagos

Massa és Hamilton jól kapták el a rajtot, viszont mögöttük Webber már nem volt ilyen szerencsés: kicsúszott és a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Ez még nem okozott különösebb kalamajkát, azonban az elálló eső és a felszáradó pálya már igen: a boxkiállások nem jöttek ki jól Hamiltonnak, visszakerült a hetedik helyre. Eközben Massa senkitől sem zavartatva magabiztosan vezetett, minden a fiatal briten múlott. A nagy nyomás ugyanakkor nem törte meg Hamiltont, hamar megelőzte Jarno Trullit és Giancarlo Fisichellát, amivel felkapaszkodott a vb-címet érő ötödik helyre.

Ekkor úgy tűnt, hogy minden rendben lesz a brit szempontjából, a Ferrarinak segítség kellett. Az égiek meg is hallgatták Massa fohászait, ugyanis a 71. körös verseny 63. körében megeredt az eső. A legtöbben ki is jöttek kereket cserélni, de nem mindenki!

Massa simán maradt az első helyen, míg Hamilton továbbra is az ötödik helyen autózott. Aztán a 69. körben megérkezett a körét visszavenni igyekvő Robert Kubica, akit a brit el is engedett, de közben lecsúszott az ívről és a félelmetesen jól versenyző Sebastian Vettel elment mellette a Toro Rossóval. Emiatt Hamilton már csak a hatodik volt: ezzel neki és Massának azonos a pontszáma lett volna leintéskor, de mivel a brazil hat futamot nyert Hamilton ötjével szemben, így Massát illette volna a cím.

A McLaren garázs mérnökeit lelombozta az előzés – oda a világbajnoki cím. Hamilton természetesen kétségbeesetten próbálta megelőzni Vettelt, de nem tudott mit kezdeni a némettel. Ugyanakkor ott volt előttük Timo Glock a negyedik helyen, akit a Toyota nem hívott ki kereket cserélni, hátha nyerhetnek egy nagyot.

Az utolsó kör

Hamilton hiába kontrolálta a futamát száraz körülmények közt, a nedves pályán képtelen volt megelőzni Sebastiant. Massát az élen már leinti a kockás zászló, a Ferrari garázsban őrült ünneplés veszi kezdetét. A megkönnyebbült szerelők tudatják Felipe Massa édesapjával, hogy fia világbajnok.

Mindeközben Glock összevissza csúszkál a pályán. Az izgalom a tetőfokára hág. A német pilóta a 11-12-es kanyarokban küzd az autójával, de nem tudja tartani a jobb gumikon közeledőket: előbb Sebastian Vettel, őt követve Hamilton is elhúz mellette.

On the final few corners of the season, Hamilton sensationally overtook Toyota's Timo Glock

Mikor Lewis Hamiltont ötödikként intik le, az öröm helyét hirtelen zavarodottság veszi át a Ferrari garázsában. Massa édesapját az egyik mérnök világosítja fel, hogy fia így nem lett bajnok, miközben egy másik szerelő éppen ököllel veri a falat. Mennyből a pokolba egyetlen pillanat alatt. Massa nem is bírta rezignáltan elviselni, hogy a lehető legkegyetlenebb módon veszítette el a világbajnoki címet: zokogva érkezett meg a pódiumra, miközben Hamilton megtette az első lépést a halhatatlanság felé.

1 Comment