Connect with us

Portré

A mezőny Jézus hasonmása-Antonio Giovinazzi útja a Forma-1-be 3. rész

Egy olasz fiatalember ember, aki az autósportos karrierjét sült csirkeszárnyaknak köszönheti, emellett első helyet érne el egy Jézus hasonmás versenyen. Sokáig úgy dönt, hogy csak profi gokartos karrierben bízhat, később is csak legfeljebb az Indycarról álmodozhatott. Ő volt az, akiben egy ideig egész Olaszország abban bízott, hogy olaszként Alberto Ascari után elhozza a Ferrari számára a dicsőséget, mégis jelenleg úgy tűnik, hogy a jövő évben már nem lesz a Forma-1-es mezőny tagja. Antonio Giovinazzi útja a Forma-1-be. A cikksorozat első és második része itt olvasható.

Az utolsó csavar a történetben.

A 2018-as idénye is hasonlóan telt, mint a 17-es. Szimulátorozás a Ferrari gyárában, az évközi teszteken ő vezette a Ferrari autóit, hat első szabadedzésen ezúttal az Alfa Romeo Sauber autóit vezethette, illetve a helyszínen figyelte történéseket. Emellett legalább egy rangos versenyen elindult az évben: a Le Mansi 24 órás viadalon az AF Corse csapatában egy Ferrari GT autót vezetve ért el pilóta társaival együtt a saját kategóriájukban egy ötödik helyet. Nagyon arra mutattak az események, hogy a hosszú távú autóversenyzésben lesz az ő jövője, de ekkor a Forma-1-ig és az állandó ülésig vezető úton megtörtént az utolsó csavar.

A sors furcsa játéka, hogy a Forma-1-es bemutatkozását pont annak a Charles Leclercnek köszönheti, akivel szemben korábban alulmaradt. Leclerc egyszerűen túl jól teljesített a Saubernél, rendszeres Q3-as résztvevője lett az időmérőknek, a nem létező teljesítményt is képes volt a mezőny egyik leggyengébb autójából kifacsarni az időmérő edzések mellett a versenyeken is. Sergio Marchione is látta, hogy egyszerűen felesleges Leclercet továbbra is egy kiscsapatnál tartania, ideje a Ferrarihoz felhozni az ifjú monacóit. A legenda szerint a halálos ágyán Leclerc Ferraris igazolása volt az utolsó kívánsága, amit végül teljesítettek.

Leclerc Ferraris igazolásával megnyílt az út Giovinazzi előtt, mint egyetlen szobajöhető jelölt a Saubernél a Ferrari neveltek számára tartott ülésnél. 2018. szeptember 26-án hivatalosan is bejelentették, hogy a következő évben már ő lesz a Sauber nevet ideiglenesen elhagyó Alfa Romeo egyik pilótája. Csapattársa a Ferraritól elbocsájtott Kimi Räikkönen lett (eddigre belátta Longbow Finance SA, hogy értelmetlen Marcus Ericsson további támogatása). A szerződés bejelentésekor egy elérhetetlennek tűnő karrierálom vált valóra a számára, melyet természetesen nagy örömmel fogadott (via alfaromeo.hu):

„Hatalmas öröm a számomra, hogy pilótaként vehetek részt az Alfa Romeo Sauber F1 csapat munkájában. Legnagyobb álmom vált ezzel valóra. Nagyon örülök, hogy a csapattal versenyezhetek. Olaszként hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen ikonikus és sikeres márkát képviselhetek, mint az Alfa Romeo. Szeretnék köszönetet mondani a Scuderia Ferrari és az Alfa Romeo Sauber F1 csapat képviselőinek ezért a fantasztikus lehetőségért. Rendkívül motivált vagyok, alig várom, hogy elkezdhessünk dolgozni, és együtt nagyszerű eredményeket érhessünk el.”

Napjaink eseményei

A 2019-es szezon óta Kimi Räikönnen csapattársaként és az Alfa Romeo pilótájaként a mezőny tagja több, de inkább kevesebb sikerrel. Eddigi legjobb eredménye egy ötödik helyezés még a 2019-es Brazil Nagydíjról, de azon kívül pár kilencedik és tizedik hellyel kellett beérnie. Forma-1-es pályafutása alatt eddig csak 19 pontot gyűjtött. Az igaz, hogy Alfa Romeo inkább a mezőny hátsó felébe tartozik és nehéz vele jó eredményt elérni, de jelentősebb megvillanása sohase volt, amivel megérdemelne egy jobb csapatba történő átigazolást (erre George Russell a legjobb példa, hogy miként kell a rátermettséget bizonyítani).

Bár az idei évben Monacóban, Zandvoortban és Monzában sikerült az időmérőkön a Q3-ba bejutnia, de a jó rajthelyeket csak Monacóban tudta pontra váltani. Valami mindig közbe jött. Az, hogy Räikkönnent rendszeresen idén már elveri az időmérő edzéseken nem igazán számít valódi fokmérőnek. Hosszú ideig nem bízott a saját megérzéseiben és inkább Räikkönen beállításait használta és ahhoz próbálta meg igazítani a saját versenyzői stílusát. Bár egy újonc pilótától nem szokatlan, de egy Forma-1-es pilótának illene minél hamarabb saját magában és érzéseire hagyatkoznia a beállítások kapcsán.

Valószínűleg sohase derül ki, hogy igazából mekkora potenciál volt benne, egyszerűen túl sokáig volt a gokartos szériákban, és későn a versenyzéstől elszokva kapott állandó ülést a Forma-1-ben. Valahol megmaradt egy gokartos, jófej srácnak mindörökre. Valós veszély fenyegeti, hogy mint karrierjében oly sokszor ismét ülés nélkül marad, hiszen a Ferrarinak a jövő évtől kezdve nincsen beleszólása az Alfa Romeo pilóta felállásába és egyre hangosabbak a hangok Guanyu Zhou érkezéséről az olasz pilóta helyére. Egy középszerűséget éppen hogy alulról súroló pilótát szponzori támogatás nélkül értelmetlen pár évnél tovább a mezőnyben marasztalni.

Ami példaértékű és érdemes több pilótának (és embernek) átvennie az a módosabb versenyzőkhöz való hozzáállása. A közelmúltban tett újságírói kérdésre válaszolva kiderült, hogy egyáltalán nem neheztel rájuk, pedig ha valakinek, akkor neki részben lenne oka rá (via AutoMotorUndSport):

„Más szériákban is megmutatták, hogy tudnak nyerni. Azért vannak itt, mert megérdemlik. Persze a név és a pénz segít, de már bizonyították a tehetségüket a kisebb kategóriákban.”

Az ismeretlen jövő

Mit tartogathat számára a jövő? Nehéz megmondani, mert jelenleg a Ferrari, az olasz kormány és az ő saját egyetlen terve az, hogy 2022-ben még Valtteri Bottas oldalán legyen az Alfa Romeo pilótája a Forma-1-ben. Elmondása szerint B terve nincsen. Valószínűleg, ha kikerül a Forma-1 körforgásából, akkor több korábbi Forma-1-es pilótához hasonlóan a hosszú távú világbajnokságban, a WEC-ben találna magának ülést. A Ferrari 2023-ra tervezi a WEC-be a visszatérést és ehhez Antonio Giovinazzi megfelelő pilóta lehet, több más Ferrari junior pilótához hasonlóan. De a jövő kiszámíthatatlan, mint láthattuk az ő történetéből. Ki tudja, lehet, hogy ismét jön egy csirkés ember, aki visszahozza és benntartja a Forma-1-ben.

Click to comment