Connect with us

Futamösszefoglaló

Bombameglepetés! McLaren egy-kettő Monzában, Hamilton és Verstappen pedig egymásban – Olasz Nagydíj összefoglaló

Az Olasz Nagydíj mindig is egy különleges eseménye a szezonnak és most is annak ígerkezett, mivel a poleból induló Max Verstappen mellől nem más, mint Daniel Ricciardo indulhatott, mögé pedig csapattársa Lando Norris parkolhatta le McLarenjét. A szombati sprintkvalifikáción már kiderült, hogy a narancssárga autók a leggyorsabbak az egyenesekben, így mindenki kíváncsian várta mire lehetnek majd képesek a wokingiak.

Az első három után Hamilton, Leclerc, Sainz, Giovinazzi, Perez, Stroll és Alonso várhatta a piros lámpák kialvását.

Ricciardo kapta el a legjobban a rajtot és már az egyes kanyart a mezőny élén vette, utána pedig Verstappen, Hamilton és Norris fordult el.

A két világbajnoki éllovas a négyes kanyarnál már újra kerék a kerék mellett harcolt, de Max visszaverte Lewis támadását, ráadásul a brit világbajnokot még Norris is megelőzte. A mezőny hátsó felében is kemény párharcok voltak, aminek következtében végül Antonio Giovinazzi forgott meg és bár folytatni tudta a futamot, de az esélye a pontszerzésre elúszott és következett egy rövid virtuális biztonsági autós periódus.

A folytatást követően két páros alakult ki az élen: Verstappen Ricciardot, míg Hamilton Norrist próbálta körökön keresztül megelőzni, de a McLarenek sebességével nem tudtak mit kezdeni a támadók, így egészen a kiállásokig változatlan maradt az állás.

A kerekcseréket Ricciardo kezdte meg az élről a 22. kör végén. A McLarennél rendkívül gyorsan dolgoztak a boxban, így amikor Verstappen egy körrel később kijött friss gumikért a hollandnak egy villámkerékcserére volt szüksége. A Red Bull szerelői azonban nagyon lassan dolgoztak és a holland versenyző majd 9 másodpercet veszített a pitben.

Mindeközben Hamiltonnak sikerült megelőznie Norrist, aki ezt követően jött is a boxba és egy jó kerékcserét követően Verstappen elé került. Ezután pedig Hamilton is kijött friss gumikért, de a Mercedesnél is hibáztak a kiállásnál, így amikor a hétszeres világbajnok visszatért a pályára épp Verstappen mellett találta magát és amint az várható volt egyikük sem hagyott plusz helyet a másiknak. Ennek az eredménye pedig nem más lett,  minthogy a két bajnokaspiráns összeütközött és kiesett a versenyből.

Egymást ejtette ki a két bajnokesélyes

Jöhetett tehát a biztonsági autó és sokak számára megnyílt az esély, hogy meglepetésgyőzelmet szerezzenek, különösképpen Ricciardo volt az aki bizakodhatott, hiszen az élről várhatta a folytatást.

A 31. körben aztán jöhetett az újraindítás: Ricciardo remekül lépett a gázra, Leclerc viszont nem reagált a legjobban és Norris rögtön megtámadta, majd a négyes kanyarnál pedig megis előzte a Ferraris versenyzőt.

Az ezt követő körökben pedig a két topcsapat állva maradt pilótái sorra hámozták át magukat a mezőnyön, Perez ugyanakkor Leclerct nem szabályos körülmények között előzte meg, emiatt 5 másodperces büntetést kapot. 20 körrel a vége előtt mindenesetre kialakult az élen a Ricciardo, Norris, Perez, Bottas négyes, amelyből utóbbi volt egyedül közepes abroncsokon, míg a többiek a kemény keverékeken rótták a köröket.

A 43. körben aztán Bottas nagyon közel került Perezhez és a négyes kanyarban megis előzte a mexikóit, a finn azonban lecsúszott az ideális ívről, így a Red Bull versenyzője visszavette a 3. pozíciót. Nem sokkal ezután következett egy rövid Virtuális Biztonsági Autós periódus, mivel Mazepin hajtáslánca felmondta a szolgálatot és az orosz autóját elkellett távolítani a pálya mellől.

Az utolsó körökben aztán már nem történt semmi változás, így beérett a nagy meglepetés: a McLaren több mint 11 év után kettős győzelmet ünnepelhetett, Ricciardo pedig a semmiből szerezte meg 7. győzelmét – Monza újfent bizonyította, hogy nem egyátlagos helyszín.

A dobogó alsófokára pedig a mezőny végéről induló Valtteri Bottas álhatott fel, köszönhetően Perez büntetésének és a Ferrarik sem szomorkodhattak nagyon, hiszen hazai pályán a 4. és a 6. helyen zártak. Russel újra pontot szerzett és rajta kívül még Stroll, Alonso és Ocon szerzett végzett az első 10-ben.

A végeredmény

1 Comment